zondag 31 mei 2009

Het verborgen plan

Soms zijn er van die momenten
waar op één punt in de tijd
diverse elementen samenvallen.

Zoiets als de juiste mens op het juiste moment op de juiste plaats.
Of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.
Het kan een hoogtepunt zijn, maar jammer genoeg ook een dieptepunt.

Vorig weekend zag ik beide op één dag.

Toevallig in de buurt van Parijs terechtgekomen op een mooi plein met een gezellig terras, op een zonovergoten dag, op mijn 50ste verjaardag. Lekker Italiaans gerecht op ons bord. Zo'n moment waarop je voelt dat alles meezit, dat alles perfect lijkt, waarop het geluk je naar het hoofd stijgt.
Een hoogtepunt.

Bijna thuis gekomen, zien we in de andere rijrichting een auto op de kop in de berm; brandweer, politie, ambulance, mensen in shock.
Zij waren toevallig op dat kruispunt, op dat uur, op die dag: de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Een moment waarop hun wereld lijkt ineen te storten. Een dieptepunt.

Allemaal ervaren we wel van die ogenbliken waarop alles perfect loopt of waarop alles mis loopt. Een soort kruispunten in tijd en ruimte waar diverse factoren samenkomen en elkaar versterken.
Door je eigen wil (keuzes die je maakt) kom je op één bepaald moment op één bepaalde plaats terecht waardoor die éne gebeurtenis plaatsvindt.
-
Maar is dit echt allemaal toeval?
Soms lijkt het of er een verborgen plan schuilt achter bepaalde gebeurtenissen. Het is alsof er een vreemde weg naar een onbekende bestemming voor je uitgestippeld werd. Toegegeven, het is moeilijk te geloven dat een dramatische gebeurtenis 'volgens plan' verloopt. Misschien is dat ook helemaal niet zo. Wat nog niet wil zeggen dat er dan helemaal geen plan bestaat.
-
Voor mezelf kan ik al vlug een vijftal 'ongelukkige gebeurtenissen' herinneren, die achteraf tot goede dingen geleid hebben en waar ik (een beetje) wijzer van geworden ben.
-
-
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ik behoedzaam in die richting geduwd werd, dat mij subtiel de weg gewezen werd. Maar steeds is het de vrije wil die bepaalt of die weg gevolgd wordt of niet.
-
En wie wijst er dan wel die weg, wie of wat is er verantwoordelijk voor dat verborgen plan?
Dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Dat mag ieder voor zichzelf proberen in te vullen.

-

woensdag 27 mei 2009

het gouden lepeltje

Om eerlijk te zijn: rijstpap heb ik al veelvuldig en in grote hoeveelheden naar binnen gewerkt, maar... nog nooit met een gouden lepeltje.

Daar kan nu verandering in komen want ter gelegenheid van m'n 50ste kreeg ik er ééntje van zus! Een edel geschenk.

Het is nu alleen nog de vraag of ik dit kleinood veel zal durven gebruiken. Misschien best even op 't internet zoeken hoe je dit gerief schoon en mooi houdt. Ach, ik zal er niet aan kunnen weerstaan. Geef toe, een schepje rijstpap op zo'n blinkend geel metaal, dat is toch echt wel hemels!

Dit is hét gouden lepeltje, op beeld vastgelegd met mijn nieuw fototoestel, gekregen van vrouw en zoon ter gelegenheid van mijn 'gouden' jubileum.


Soms is een jaartje ouder worden toch nog

goud waard...

-

zondag 24 mei 2009

Ik ben nog een beetje in een nostalgische bui
vanwege mijn 50ste verjaardag,
daarom nog een berichtje over de oude tijd.
1959
mijn geboortejaar


Laat ik proberen de sfeer van toen
weer een beetje tot leven te wekken.
Het prille begin van mijn leven ligt ergens in de zomer van het jaar 1958, het jaar van de fameuze expo '58.
Gedurende de periode waarin ik stilaan vorm kreeg, woonden mijn aanstaande ouders in een rijhuisje te Ieper. Na een tijdje werd 'mijn verblijfplaats' echt te klein, ik kon er noch draaien noch keren. Dat was het sein voor mijn ma om naar haar ouderlijk huis te Waregem te trekken. Tegen de avond van de 22ste vond ik het welletjes geweest. Mijn nieuwsgierigheid was niet langer in te tomen en dus begon ik aan die riskante onderneming: het menselijke leven.

Het was mei 1959.

KSV Waregem speelde in derde klasse en werd derde in de eindstand. Anderlecht werd landskampioen in eerste.

Een zekere Piet Oellibrandt werd in Herentals Belgisch kampioen wielrennen. Féderico Bahamontes was de eerste Spanjaard die ooit de Ronde van Frankrijk wist te winnen, vooraf behoorde hij niet eens tot de favorieten. Charly Gaul won de Giro d'Italia voor Anquetil.

Ben-Hur liep in de cinema-zalen en krijgt het jaar daarop de Oscar voor de beste film. Andere films uit '59 zijn North by Northwest van Alfred Hitchcock en Some like it hot met Marilyn Monroe. In de Vlaamse huiskamer zat iedereen aan de zwart-wit buis gekluisterd voor hét feuilleton van die tijd: 'Schipper naast Mathilde'.

Enkele van de grootste hits van 1959 waren Marina (Rocco Granata), Ach Vaderlief (Zangeres zonder naam), Smoke gets in your eyes (The Platters), Put your head on my shoulder (Paul Anka), Living doll (Cliff Richard).

In het Eurovisiesongfestival nam Bob Benny deel voor België met Hou toch van mij en werd zevende op elf. Winnaar was de Nederlandse Teddy Scholten met Een beetje.

Voor de eerste keer werd een Japanse Miss Universe, het fotomodel Akiko Kojima. De Nederlandse Corine Rottschäfer werd Miss World. In België gaat Diane Hidalgo met het kroontje lopen.

Even kijken wie er nog geboren werd in 1959

24-01: Michel Preud'homme. Belgisch voetballer en trainer.
16-02: John McEnroe. Amerikaans tennisser.
18-03: Irene Cara. Amerikaans actrice en zangeres.
13-04: Herr Seele. Belgisch kunstenaar, mediafiguur.
21-04: Robert Smith. Zanger van The Cure.

22-05: Morrissey. Britse zanger (o.a. The Smiths).
09-07: Jim Kerr. Brits zanger van de Simple Minds.
11-07 : Suzanne Vega. Amerikaans zangeres, songwriter.

26-07: Kevin Spacey. Amerikaans acteur.
05-11 : Bryan Adams. Canadeees popzanger.
30-11 : Bart Peeters. Belgisch zanger en TV-presentator.
30-12 : Tracey Ullman. Brits actrice en zangeres


Tot slot nog enkele markante feiten uit 1959

16-02: Fidel Castro wordt premier van Cuba na afzetting van president Fulgencio Batista.
19-02: Cyprus wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië.
09-03: Barbie, een modieuze pop, wordt geïntroduceerd door Ruth Handler van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel.
31-03: De 14e Dalai Lama, Tenzin Gyatso krijgt, vanwege de bezettig van Tibet door China, politiek asiel in India.
02-07: De Belgische prins Albert trouwt met de Italiaanse prinses Paola.


woensdag 20 mei 2009

22 mei
is in aantocht, dan is het weer eens mijn verjaardag.
Bij ons zeggen ze dat ik een 'nieuwe voordeur' heb.
Straffer nog, ik ben nu een halve eeuwling.

Tijd om even stil te staan en herinneringen op te halen.
Niet de 'grote' gebeurtenissen, maar zomaar
enkele bijzondere momenten uit die 50 jaar.
-
Intense Dagen

6 jaar: Lentewandeling met de kleuterjuf. Boterbloempjes plukken. En dan, geknield op de speelplaats, bloemenkransen maken. Héél lang geleden. Toch zie ik nog die bloemen in mijn handjes en weet ik precies hoe ik me toen voelde.
...
8 jaar: Zomervakantie. Fietsen in de dreef langs het huis van grootmoeder. Met een oude kinderfiets waarop de plaatselijke fietsenmaker een 'koersestuur' gemonteerd had. Doen alsof ik in de Tour de France was. Zand, gras en steentjes verdwijnen onder mijn wielen. Een felle sprint. Het zegegebaar. Echt een 'goeie ouwe tijd'.
...
12 jaar: Net voor het vallen van de avond veranderde ik in een... nee geen weerwolf maar goalkeeper: met de bal tegen de muur gooien. Er naar duiken zoals de 'echte'. Daarna languit op het gras liggen. Dagdromen. Met volle teugen genieten van de stilte van de vallende avond. Kijken naar de opkomende maan en sterren. Veel dichter bij puur, eenvoudig geluk kom je in je leven niet.
...
16 jaar: een beekje in het Zwarte Woud. Met ouders en zus zalig ploeteren in het kabbelende water. De tijd laten voorbijstromen, genietend. Zorgenloos. In pure eenvoud schuilt vaak groot geluk.
...
17 jaar: dé fameuze fietstocht met twee vrienden. Ieper-Brugge-Waregem-Ieper. Op een kaartje had ik met een 'kilometriekske' 150 km geteld. Dit bleken er nadien 185 te zijn... en de laatste 45 wind op kop. We waren wel wat getraind maar dit was er over. Nooit in mijn leven fysiek nog zo intens afgezien. Kompleet leeggereden.
-
...
20 jaar: het eiland Skye voor de westkust van Schotland. Ochtend. Grijze nevel over glooiende groene heuvels. Miezerige regen. Moederziel alleen op stap. Overrompeld door de mysterieuze sfeer. Ik word deel van dit geheel en voel een diepe vreugde. Leven is bijzonder.
...
29 jaar: Ergens op een Oostenrijkse berg. Ik loop op een bergpad tussen besneeuwde hellingen. Mist komt opzetten. Wit. Alles rond mij is wit. Alleen, nog nooit zo alleen geweest. Rustig doorstappen. En dan doemt een berghut op. Binnen is het lekker warm. Enkele trekkers drinken iets warms. Er hangt een hoorbare, gezellige stilte. Ook binnen in mij wordt het weer gezellig warm.

...
30 jaar: mijn zus en ik in een taxi. Een 'oldtimer' taxi van Agra naar Muzaffarnagar, Indië. Bijna zes (!) uren over hobbelige wegen langs landbouwdorpjes. Huisjes, barakken, sari's, koeien, theedrinkende mannen, eethuisjes. En dan staan we voor een huis in beton en worden ontvangen door Sanjana, pen-pal van zus. Een unieke ervaring.
...
32 jaar: Ontbijt op een terras in Toscane. Rechts de torens van San Gimignano, links mijn toekomstige vrouw. Verse broodjes, huisgemaakte konfituur, vruchtensap, verse vijgen. Zuiderse warmte. Om verliefd op te worden.
...
35 jaar: Ik lig in de zetel. Op mijn buik ligt dat kleine wezentje. Slapend schenkt het mij een beetje van zijn rust en warmte. Verbonden in het ritme van onze ademhaling. Zalig. Een intens gevoel van welbehagen overspoelt me. 'Het' is mijn zoontje, enkele maanden jong.
...
43 jaar: Disneyland Paris. Niet de eerste keer. Nieuw zijn de Walt Disney Studios. Attractie, film, animatie, show: spanning, emotie, verbazing, ontroering volgen elkaar in snel tempo op. Alle zintuigen worden verwend.
Daarna het 'gewone' park. Attractie, show, sfeer, boetieks: plezier, verwondering, betovering, feest voor het oog. 't Is avond geworden, maar er komt nog meer: gezelligheid, stoet van lichtjes, muzikaal vuurwerk. Krop in de keel. Wat een dag.
...
45 jaar: Voetballen in de tuin met mijn zoontje. Ravotten en onnozel doen, rollebollen over het gras. Plezier maken met elkaar, genieten van elkaar. Even ben ook ik weer een zorgeloos kind.
...
Zo herinner ik me er (gelukkig) nog wel een paar: circus spelen in de zomervakantie, voetballen in de weide (inclusief koeievlaaien) van de buur, ochtendwandelingen op een Vlaams strand, een cafeetje bij Bokrijk met een vriend, met een gehuurde Subaru door Portugal, kamperen in Frankrijk, Blondie-LP's draaien op mijn kamer, de Snowdon berg in Wales, Gentse middagen met mijn klasvriendin, op een brommertje op een Grieks eiland, concerten en zomerfestivals, wandelen tussen de rijstvelden in Nepal, The Sound door mijn boxen jagen, San Marco plein-Venetië om zes 's ochtends, schilderen, huwelijksreis naar Rome, mijn zoon voor het eerst in mijn armen, gezellig eten met onze gastfamilie op een Zuidfrans terras, een zwembad in de Provence, een verlaten Bretoens strand, lekker luieren in mijn tuin met mijn poezen...
-
Minder leuke, intense momenten zijn er natuurlijk ook geweest, maar daar heb ik geen plaats meer voor. (haha)
-

zondag 17 mei 2009

-
Niet alleen de omgeving,
maar ook de grond onder mijn voeten,
is best wel wat aandacht waard.
-

woensdag 13 mei 2009

Soms ga ik eens wandelen. Wandelen in de natuur. Langs wandelwegen, over voetpadjes, doorheen bossen.
En telkens, met het vorderen van de kilometers, ervaar ik weer dat gevoel. Een apart gevoel, anders dan lopen, anders dan fietsen.

Wandelen is actieve onthaasting.
---------Wandelen is rustige inspanning.
Wandelen is thuiskomen bij mezelf.
---------Wandelen is op bezoek gaan bij de wereld.

Wandelen geeft aanleiding tot poëtische overpeinzingen.
Vandaar dit kleine gedicht:

Ik wandel.
Elke stap plaatst mij in het hier en nu.
het verleden dat ik achterlaat,
sijpelt weg uit mijn gedachten;
de toekomst die nog onzeker is,
moet nog maar even wachten.
Stap na stap. Stap na stap. Blijven gaan.
Het pad roept mij vooruit.

-
En ik kijk.
Ik proef van de wereld met mijn ogen.
Ontdek kleuren, gewekt door de zon,
vermoedt tinten, verdwenen in de schaduw;
Observeer dingen langs mijn weg,
let op het mooie dat ik zie.
Beeld na beeld. Beeld na beeld. Blijven kijken.
En ik bemerk de schoonheid van de dag.

-
Vandaag wandel ik door de wereld;
vandaag kijk ik naar de wereld;
vandaag leef ik in de wereld.
wim


Wandelen kan altijd. Wandelen is één van de meest natuurlijke activiteiten, een inspanning die voor bijna iedereen gewoon is. Naast het feit dat wandelen gewoon leuk is om te doen, is het ook erg gezond.
-
Hieronder vind je enkele redenen waarom.
-
4 Gunstige invloed op vetgehalte in bloed
-> door verhoging HDL cholesterol.
4 Vorming van nieuwe gezonde bloedvaten
-> positieve gevolgen voor bloeddruk.
4 Activeert het afweer- en immuunsysteem.
4 Opname vitamine D via zonlicht
-> verhoging botdichtheid.
4 Verstopping van de darmen wordt bestreden.
4 Helpt tegen overgewichtssuikerziekte.
4 Verhoogt algemene conditie en uithoudingsvermogen.
4 Goed voor de geest door productie endorfine in hersenen.
-> functioneert als natuurlijk antidepressivum.
4 Wandelen helpt om stress te weerstaan!
-
Tot slot een mooi citaat:

'It is not talking but walking

that will bring us to heaven.'

Matthew Henry

-

zondag 10 mei 2009

Middeleeuwse pagina-opmaak
-
Middeleeuwse kunst heeft mij altijd al weten te boeien. Een minder bekende kunstvorm uit die periode is de miniatuur.
Mijn bewondering voor deze kleinoden is groot. In een lang vervlogen tijdperk gaf ik er eens een spreekbeurt over.

Deze eeuwenoude handschriften zijn prachtvoorbeelden van paginaopmaak.

-
Het bekijken van deze combinaties van zeer fraai geschreven teksten met beeldschone illustraties schenkt me een gevoel dat ik moeilijk kan omschrijven.
-
Het is iets wat mij op één of andere manier diep in mijn ziel raakt. Een 'beroerd worden door het schone'.
De schoonheid van deze oude bladzijden intrigeert mij zodanig, dat ik ook hier een stukje wil wijden aan één van deze kunstenaars.
-
Waarom dan geen Willem kiezen, zeker als die bovendien nog tot de belangrijkste 'miniaturisten' gerekend mag worden.
-
Willem Vrelant
middeleeuws miniatuurschilder

Een miniatuur is een afbeelding in een middeleeuws handschrift.

Eerst werd de tekst geschreven. In de overgebleven ruimtes werd de 'boekverluchting' aangebracht.
Vaak werden de beginletters van een tekst met miniaturen verlucht, de initialen. Als zo'n initiaal een figuratieve afbeelding bevat, spreekt men van een gehistorieerde initiaal.
Een miniatuur is niet per se een kleine afbeelding, want er zijn ook miniaturen die een geheel blad in beslag nemen, bijvoorbeeld in getijdenboeken en missalen.

-
Willem Vrelant (Utrecht, ca. 1450 - Brugge, ca. 1481) was een van de belangrijkste Nederlandse miniatuurschilders.

Rond 1450 was Vrelant in Utrecht werkzaam en schiep daar het getijdenboek van Willem van Montfoort. Van 1454 tot 1481 is hij in het gilde van miniatuurschilders in Brugge. In 1468 was hij werkzaam voor Philips de Goede. In zijn zeer productieve werkplaats ontstonden onder andere een in 1455-1460 gedateerd getijdenboek dat zich tegenwoordig in Baltimore bevindt, het getijdenboek van Isabella I van Castilië (ca. 1460), de Chroniques de Hainaut (1468) alsmede enkele miniaturen in het getijdenboek van Maria van Bourgondië (ca. 1480).
-
Het herkennen van werken van de hand van Vrelant zelf is vaak moeilijk, ondanks zijn uitgesproken schilderstijl, doordat hij een groot atelier had met vele medewerkers. Vrelant's kenmerkende stijl was conservatief voor die tijd. Hij tekende statige, met zwart omlijnde figuren welke ingekleurd werden met intense primaire kleuren. In de randversieringen werd ook goud gebruikt.
-
Miniatuur met Karel de Stoute en Isabella van Bourbon.
-
Karel de Stoute en zijn tweede vrouw Isabella van Bourbon worden hier knielend, voor de doek van Veronica met daarop het gelaat van Christus afgebeeld. Hun handen zijn gevouwen en ze zijn gekleed in rijke hofkledij: Karel in het zwart, wat in die tijd mode was aan het hof, en Isabella in een jurk van rood brokaat.
-
‘Getijdenboek’
ca. 1425
Vlucht naar Egypte.
-
Tussen de gekleurde prenten werd een serie 'grisailles' ingevoegd, waarschijnlijk door een 19e eeuwse boekhandelaar die het boek nog wat meer wou opvrolijken. Een grisaille is geschilderd in grijstinten met hier en daar een toets goud. Ze werden geschilderd door Willem Vrelant in Brugge rond 1470.
-
-
Alexander de Grote dicteert vanaf zijn bed een brief voor zijn leermeester Aristoteles, die vervolgens door een bode wordt bezorgd.

-
Miniatuur toegeschreven aan Willem Vrelant in Julius Valerius, Epitome, 1450-60. Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, Ms. ii 104-5, fol. 66.
-
-
Het Zwarte getijdenboek (Brugge, ca. 1475), toegeschreven aan Willem Vrelant.
-

zondag 3 mei 2009


De Kat
in de Kunst
deel 6
Pablo Picasso


Pablo Ruiz y Picasso
(Málaga, 25 oktober 1881Mougins, 8 april 1973), was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist van de Moderne kunst. Hij was één van de bekendste Spaanse kunstschilders.

4 Picasso komt op 25 oktober 1881 te Malaga in Spanje ter wereld.

Hij volgt de kunstacademie Llotja te Barcelona.
In 1896 heeft hij zijn eerste atelier en in 1897 legde hij zijn toelatingsexamen aan de Koninklijke academie in Madrid af.

4 Picasso brak al snel met de academische traditie.

4 1901 signeert hij zijn werken met Picasso, de achternaam van zijn moeder.

4 In 1904 vestigt Picasso zich in Parijs. Met zijn schilderijen met voorstelling van het alledaagse leven van arme mensen werd hij al snel bekend. Deze schilderijen worden aangeduid als de werken uit de `blauwe periode` (1901-1904), omdat zijn schilderijen uit deze tijd een vrijwel mono-chroom blauw tonen.

4 Fernande Olivier, zijn eerste vaste relatie, maakte een einde aan de eenzame figuren van Picasso's blauwe periode. Die periode werd gevolgd door de `roze periode` (1905-1908), die voornamelijk bestaat uit afbeeldingen uit het circusleven.

4 Picasso, zowel onder de invloed van Cézanne als van de Afrikaanse en Oceanische plastieken, slaat in 1907 een nieuwe revolutionaire richting in met zijn werk 'Les demoiselles d'Avignon' waarmee het kubisme een aanvang neemt.

4 Vanaf 1909 gaat Picasso samen met Braque zich verder verdiepen in de vorm en ontwikkelden zij samen het 'analytisch kubisme'.

4 In 1918 trouwt hij met de Russische danseres Olga Koklova. Gestimuleerd door zijn vrouw, werd Picasso een kunstenaar voor de hogere kringen en stortte hij zich in 'La vie snob'.

4 Omstreeks 1920 schilderde Picasso zijn aan neo-classisisme verwante schilderijen. Deze periode duurt tot circa 1924.

4 In 1923 ontmoette hij Andre Breton en in 1925 deed Picasso mee aan de eerste tentoonstelling van het surrealisme in Parijs.

4 In 1936 ontmoet hij Dora Maar (zie hiernaast een portret 'Dora Maar au chat' - bemerk de zwarte kat op haar schouder) en begint de Spaanse burgeroorlog. Hij schilderde zijn beroemde schilderij 'Guernica' voor het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937.

4 Vanaf 1946 woont hij aan de Cote d'Azur.

4 Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel: Fernande Olivier, Marcelle Humbert, Olga Kochlova, Marie-Therese Walter, Jacqueline Roque. Telkens wanneer hij opnieuw verliefd werd, werd dit in zijn werk duidelijk door een wisseling van stijl.

4 Picasso overleed op 8 april 1973 op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Bron: Worldwidebase

Een uitspraak van Picasso over katten:
'Katten houden steeds rekening met de mens en zijn erg attent. Er is geen beter gezelschap dat een mens kan wensen'.

...