zondag 3 mei 2009


De Kat
in de Kunst
deel 6
Pablo Picasso


Pablo Ruiz y Picasso
(Málaga, 25 oktober 1881Mougins, 8 april 1973), was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist van de Moderne kunst. Hij was één van de bekendste Spaanse kunstschilders.

4 Picasso komt op 25 oktober 1881 te Malaga in Spanje ter wereld.

Hij volgt de kunstacademie Llotja te Barcelona.
In 1896 heeft hij zijn eerste atelier en in 1897 legde hij zijn toelatingsexamen aan de Koninklijke academie in Madrid af.

4 Picasso brak al snel met de academische traditie.

4 1901 signeert hij zijn werken met Picasso, de achternaam van zijn moeder.

4 In 1904 vestigt Picasso zich in Parijs. Met zijn schilderijen met voorstelling van het alledaagse leven van arme mensen werd hij al snel bekend. Deze schilderijen worden aangeduid als de werken uit de `blauwe periode` (1901-1904), omdat zijn schilderijen uit deze tijd een vrijwel mono-chroom blauw tonen.

4 Fernande Olivier, zijn eerste vaste relatie, maakte een einde aan de eenzame figuren van Picasso's blauwe periode. Die periode werd gevolgd door de `roze periode` (1905-1908), die voornamelijk bestaat uit afbeeldingen uit het circusleven.

4 Picasso, zowel onder de invloed van Cézanne als van de Afrikaanse en Oceanische plastieken, slaat in 1907 een nieuwe revolutionaire richting in met zijn werk 'Les demoiselles d'Avignon' waarmee het kubisme een aanvang neemt.

4 Vanaf 1909 gaat Picasso samen met Braque zich verder verdiepen in de vorm en ontwikkelden zij samen het 'analytisch kubisme'.

4 In 1918 trouwt hij met de Russische danseres Olga Koklova. Gestimuleerd door zijn vrouw, werd Picasso een kunstenaar voor de hogere kringen en stortte hij zich in 'La vie snob'.

4 Omstreeks 1920 schilderde Picasso zijn aan neo-classisisme verwante schilderijen. Deze periode duurt tot circa 1924.

4 In 1923 ontmoette hij Andre Breton en in 1925 deed Picasso mee aan de eerste tentoonstelling van het surrealisme in Parijs.

4 In 1936 ontmoet hij Dora Maar (zie hiernaast een portret 'Dora Maar au chat' - bemerk de zwarte kat op haar schouder) en begint de Spaanse burgeroorlog. Hij schilderde zijn beroemde schilderij 'Guernica' voor het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937.

4 Vanaf 1946 woont hij aan de Cote d'Azur.

4 Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel: Fernande Olivier, Marcelle Humbert, Olga Kochlova, Marie-Therese Walter, Jacqueline Roque. Telkens wanneer hij opnieuw verliefd werd, werd dit in zijn werk duidelijk door een wisseling van stijl.

4 Picasso overleed op 8 april 1973 op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Bron: Worldwidebase

Een uitspraak van Picasso over katten:
'Katten houden steeds rekening met de mens en zijn erg attent. Er is geen beter gezelschap dat een mens kan wensen'.

...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten