woensdag 29 april 2009

Componist van filmmuziek
Zbigniew Preisner
(Bielsko-Biała, 20 mei 1955)

Preisner werd vooral bekend als huiscomponist van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski. Hij schreef onder andere de muziek voor de films 'Dekalog' (1987), 'La double vie de Véronique' (1990), 'Trois Couleurs: Bleu' (1993), 'Trois Couleurs: Blanc' (1994) en 'Trois Couleurs: Rouge' (1994).

De wisselwerking tussen film en muziek is zeer groot, soms is het alsof het beeld aangepast werd aan de muziek. Het belang van Preisner’s muziek voor de films van Kieslowski is vergelijkbaar met die van Ennio Morricone voor de films van Sergio Leone. De muziek is indringend aanwezig en samen met de beelden en de sfeer ontstaat er een unieke ervaring.

De muziek van Preisner is buitengewoon intens en laat je niet meer niet los. Na enkele luisterbeurten voel je de onweerstaanbare drang om de cd steeds opnieuw af te spelen.

Zijn broze melodieën worden naakt, ontdaan van bijna elke versiering, opgenomen met grote, luidkeels schreeuwende stiltes op de achtergrond, vaak extra benadrukt door zinderende echo's en lange, uitgerekte momenten waarin de muziek de adem inhoudt.

Preisner heeft in zijn oeuvre veel gebruik gemaakt van steeds terugkerende instrumenten en elementen zoals het klokkenspel, hobo, enkele strijkers, een groot koor en een solozangeres. Zijn muziek is zowel groots en heroïsch als ontroerend en ingetogen.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten