zondag 31 mei 2009

Het verborgen plan

Soms zijn er van die momenten
waar op één punt in de tijd
diverse elementen samenvallen.

Zoiets als de juiste mens op het juiste moment op de juiste plaats.
Of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.
Het kan een hoogtepunt zijn, maar jammer genoeg ook een dieptepunt.

Vorig weekend zag ik beide op één dag.

Toevallig in de buurt van Parijs terechtgekomen op een mooi plein met een gezellig terras, op een zonovergoten dag, op mijn 50ste verjaardag. Lekker Italiaans gerecht op ons bord. Zo'n moment waarop je voelt dat alles meezit, dat alles perfect lijkt, waarop het geluk je naar het hoofd stijgt.
Een hoogtepunt.

Bijna thuis gekomen, zien we in de andere rijrichting een auto op de kop in de berm; brandweer, politie, ambulance, mensen in shock.
Zij waren toevallig op dat kruispunt, op dat uur, op die dag: de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Een moment waarop hun wereld lijkt ineen te storten. Een dieptepunt.

Allemaal ervaren we wel van die ogenbliken waarop alles perfect loopt of waarop alles mis loopt. Een soort kruispunten in tijd en ruimte waar diverse factoren samenkomen en elkaar versterken.
Door je eigen wil (keuzes die je maakt) kom je op één bepaald moment op één bepaalde plaats terecht waardoor die éne gebeurtenis plaatsvindt.
-
Maar is dit echt allemaal toeval?
Soms lijkt het of er een verborgen plan schuilt achter bepaalde gebeurtenissen. Het is alsof er een vreemde weg naar een onbekende bestemming voor je uitgestippeld werd. Toegegeven, het is moeilijk te geloven dat een dramatische gebeurtenis 'volgens plan' verloopt. Misschien is dat ook helemaal niet zo. Wat nog niet wil zeggen dat er dan helemaal geen plan bestaat.
-
Voor mezelf kan ik al vlug een vijftal 'ongelukkige gebeurtenissen' herinneren, die achteraf tot goede dingen geleid hebben en waar ik (een beetje) wijzer van geworden ben.
-
-
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ik behoedzaam in die richting geduwd werd, dat mij subtiel de weg gewezen werd. Maar steeds is het de vrije wil die bepaalt of die weg gevolgd wordt of niet.
-
En wie wijst er dan wel die weg, wie of wat is er verantwoordelijk voor dat verborgen plan?
Dat antwoord moet ik je schuldig blijven. Dat mag ieder voor zichzelf proberen in te vullen.

-

1 opmerking:

  1. Wijze gedachten!
    Hopelijk genoten van je 50ste verjaardag. Ik wens je heel veel mensen op het juiste moment op de juiste plaats in jouw leven!

    BeantwoordenVerwijderen