woensdag 10 maart 2010

Weekboek

hoofdstuk 9

In haar reactie op mijn voorlaatste ‘zelfportret’ (met Walt Disney en Mickey Mouse), vroeg Novie me naar mijn ware 'roeping' ... Tja, dat is nog eens een vraag, niet?

Ik had wel enigszins een idee van het antwoord, maar ik had er nog nooit aan gedacht om dit eens deftig uit te schrijven. Hoog tijd om er nu werk van te maken en ondertussen vormt dit een prachtig thema voor mijn Weekboek!
Alweer een bewijs hoe inspirerend en motiverend ‘bloggen’ kan werken (vragen zijn dus steeds welkom!).

In een (nog niet helemaal doordacht) antwoord omschreef ik het zo:
'het scheppen van harmonie en evenwicht, op alle vlakken (in mezelf, met anderen, in mijn omgeving, in mijn werk, in het tekenen, fotograferen, schilderen, schrijven, enz). Een voortdurend zoeken en streven naar...'

Dit is inderdaad een belangrijk gegeven: ik heb een probleem met tegenstellingen, conflicten, onevenwichtigheden, disharmonie, onrust… rondom mij. Daarom sta ik nooit aan de éne of aan de andere kant van de tegenstelling. Steeds zoek ik het midden op, beschouw beide delen van het conflict (ook wanneer ik zelf er één van ben) en probeer (!) ze in evenwicht te brengen.
Ik kamp ook met de tegenstellingen binnenin mezelf. Soms voelt het alsof ik in twee werelden leef. De éne wereld bestaat uit de kneedbare, geestelijke realiteit, die zich uitstrekt tot hemelse hoogten en waar mijn Zelf woont; de andere wereld is de uiterlijke wereld van stoffelijke vormen en vaststaande feiten waarin mijn lichaam en persoonlijkheid ervaringen ondergaan. Het is een dagelijkse strijd (of positiever: arbeid) om het punt van evenwicht tussen beiden te vinden of te behouden of om er de éénheid van in te zien.

Dit behoort tot mijn roeping (wat een zwaar beladen woord is dit toch). Maar er is méér en het heeft eigenlijk allemaal te maken met één overheersend streven:
het proberen te doorgronden van de essentie van het leven. Ik heb, al sinds mijn jeugd, een enorme drang tot begrijpen, tot inzicht.
Het beantwoorden van deze roeping, is niet meer en niet minder dan het pad gaan, dat mijn Zelf voor mij uitgetekend heeft, en proberen om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Als ik luister naar mijn Zelf, ben of word wie ik écht ben, dan volg ik mijn roeping.
En elke roeping van elk mens is even belangrijk. Wandelend, strompelend, lopend op die weg, luister ik naar de innerlijke Roeper die mij aanwijzingen toefluistert en die, als ik ze niet hoor (of niet wil horen…), overgaat tot roepen, zonodig schreeuwen!

Het wordt me nu plots weer duidelijk waarom ik enkele jaren geleden ‘vastliep’ (daar ga ik weer…). De situatie was als volgt: bijna 50 jaar – een heel veeleisende job, dagelijks té veel uren onder té veel tijdsdruk - afgemat thuiskomen, de weinige resterende energie schenken aan mijn vrouw en vooral mijn zoon - voor de TV hangen – Weekend: klussen en shoppen. Dit kan voor iemand anders perfect zijn (een roeping), maar niet voor mij. Er hing een dichte mist over mijn pad van ont-wikkeling en ik kwam nauwelijks een stap verder. Ik durfde ook niet te stoppen of te kiezen voor een andere weg. Ik hoorde mijn Roeper niet meer. Uiteindelijk kwam de instorting.
Toch moest dit zo gaan. Daarom voel ik geen verbittering of spijt. Integendeel. Hoeveel ik ook met het geestelijke bezig was (tot m'n 33ste), toch kwam ik op een punt waarop ik voelde dat ik een grens bereikt had. Na die periode kwamen de meer wereldse aangelegenheden... ik huwde, kreeg een zoon, bouwde mijn beroepsleven uit, bouwde een huis met tuin. Al deze ervaringen maakten me sterker, evenwichtiger, zelfzekerder (ook zekerder van mijn Zelf).
Vanuit deze basis, probeer ik nu behoedzaam verder te gaan, volg het zachte roepen.


Tussen het schrijven van dit stuk door, werd mijn aandacht getrokken (op internet) door iets wat ik ergens ‘in een klein laatje’ opgeborgen had: numerologie. Bij de beschrijving van mijn nummer vond ik nu, op dit ogenblik, zoveel herkenning dat ik ze hier graag zou vermelden. Ook omdat ze aansluit bij dit ‘roeping’-thema. Maar ik zal het bij slechts enkele fragmenten houden, wegens nogal persoonlijk (en vanwege het gevaar verwaand over te komen, hihihi).

       'Dit getal duidt op bewuste geestelijke dienstbaarheid. Het is liefde in de goddelijke zin van het woord. Absolute verdraagzaamheid, geduld en begrip, het in praktijk brengen van universele wetten van harmonie, de onthechting van het materiële…'
       'Degenen op het 33 levenspad wijden zich aan problemen met perfectionisme, emotionele expressie, en gebrek aan zelfvertrouwen. Ze proberen om hun inspirerende visie op de mogelijkheden van het leven naar voren te brengen.'
       'Met zijn grote idealen en scherpe sensitiviteit, wordt hij vaak ontmoedigd door de problemen en onvolkomenheden in de wereld. Maar hij onderdrukt zijn teleurstelling en zelfs zijn woede wanneer hij, omdat hij zulke hoge normen heeft, probeert 'het goede te doen'.
       'Zijn leven fleurt enorm op wanneer hij begrijpt dat zijn ideeën, zijn hoop en zijn grote idealen er zijn om hem te inspireren, en niet om de wereld aan af te meten. Hij moet begrijpen dat er in de stoffelijke wereld geen perfecte persoon, prestatie of product bestaat; tevens moet hij de inherente perfectie van de aardse wereld begrijpen en daar uiting aan geven.'

Door die vraag van Novie heb ik weer een stukje van mezelf bloot gegeven. Moet ik dit hier wel doen? Misschien niet, maar ik vertrouw op die inherente goedheid van mijn lieve lezers…:-) (beminnelijke glimlach)
-

21 opmerkingen:

 1. Gelukkig schieten woorden mij even te kort, maar ik voel wel waar je het over hebt!
  En zo goed en lief ben ik niet eens! (hihihi)
  Door bepaalde dingen open en bloot te uiten begeeft een mens zich soms op glad ijs...Zelf heb ik het er steeds weer voor over en leer er veel door over mezelf, maar ook over anderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. .....een hele pil net voor het slapen gaan wim
  de stemming ziet er niet in door een rotte appel,
  maar ik kom morgen terug..
  dat beloof ik je

  slaap lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je geeft jezelf inderdaad heel erg bloot, wim, maar dat is je persoonlijke keuze en daarom enorm gewaardeerd!

  ieder mens heeft zijn eigen weg af te leggen (noem het 'roeping' or whatever). je kunt tegenstribbelen, rechtsomkeer maken, een zijweg nemen, .. maar altijd kom je uit waar je zijn moet! dat is 't mooie van dit leven! :-))

  @ laat de kleurkes hun werk doen! :-))))

  welterusten, wim,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goeiemorgen wim,
  ik wil alleen maar even ingaan op de numerologie,

  dat ken ik, heb een hele mooie sessie mogen meemaken met iemand,..
  die rake dingen zei, waarik veel dingen van tegenkom.. nu nog al is het een dik jaar geleden :-)

  wim ik kan niet anders dan mezelf zijn.
  en jij mag vertrouwen op de goedheid van je lezers..
  al zit er ook kaf tussen het koren, maar je moet maar 's 'n keer góed blazen :-)

  vandaag lacht het leven ons weer toe en springen we vol goeie moed er weer in hé,

  maak er wat van....
  en niet té diep denken vandaag hé, : -)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ... en dat mag je gerust blijven doen, jezelf blootgeven lieve Wim. Het kan nooit kwaad openhartig te zijn, zo leren je vrienden je beter kennen. En tot je vrienden mogen wij, je webbies, zich toch rekenen... hóóp ik.
  Blijf het zachte roepen volgen, het doet je creativiteit (en proberen gelukkig te zijn) blijkbaar goed.
  Dankjewel voor je mooi geformuleerde wensen gisteren en probeer er vandaag weer een zalige dag van te maken hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wim, ga vandaag lekker dingen doen waar je plezier aan beleeft.
  Kus op beide wangetjes, TruusW

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dag Wim, voor ik het einde van je tekst las dacht ik al hij geeft zichzelf bloot. Onnodig te besluiten dat het mij niet verwonderde dat je aan het einde dat dan ook zelf schreef.
  Het steeds zoeken naar het waarom geeft al conflicten, maar de sterkte om er weer door te komen is iets van fierheid. Een trots die niet te doorgronden is maar die er wel is.
  Het niet toegeven aan In de lijn lopen,
  maar net elke keer dat zijsprongetje maken.
  Geen keurslijf maar trouw aan je eigen ideeên en gedachten.
  Zoals altijd zie ik iets van mijzelf in je woorden.
  Roeping? mochten we 1 dag God zijn alles zou zoveel anders worden, niet?
  zonnekesgroet en liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo. Dit is een mooi stuk om te lezen, ik herken er heel veel in. Reden om nu maar eens op itnernet te gaan zoeken naar numerologie. Zo zie je maar, vragen die jou inspireren en motiveren, helpen anderen ook weer om te onderzoeken.

  Dank!

  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi openhartig logje heb je geschreven. Heel erg knap ook omdat zo te kunnen verwoorden, zelf zou ik dat niet zo makkelijk kunnen denk ik.
  De tekening is ook van grote schoonheid die misschien een grote wens laat zien. Maar volgens mij is er in jou Zijn al een grote balans aanwezig...

  Fijne dag Wim...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zelf geef niets van mezelf bloot of het moet heel oppervlakkig zijn.
  Ik vindt het wel fijn als je dat kan....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, als je jezelf bloot geeft stel je jezelf ook heel kwetsbaar op. Kan je dat aan?
  Altijd compromissen zoeken? Betekent dat het onderdrukken van teleurstellingen en woede zoals de nummerologie zegt?
  Wat je onderdrukt zit wel in je. Durf je dat onder ogen te zien?
  Wie denk je zelf dat je bent?
  Goh wat heb ik een hoop vragen die ook voor mijzelf gelden en waar ik van jou geen antwoord op verwacht hoor.
  Ik vind het een knap stukje en bijzonder dat je het aandurft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ach Wim, uit ondervinding weet ik dat het slechts de "anoniemen" zijn die misbruik maken van je openheid. Op den duur leer je dat een plek te geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je bent een mens naar mijn hart, een mens zoals mijn hart, ik begrijp je meer nog dan er staat.
  Nu maar hopen dat niemand er verkeerd over denkt, want zo is het niet bedoeld, maar een zgn. zielsverwant te lezen is als een geschenk...
  Heb je ook al eens de ervaring gevoeld van het "alles weten", die ene machtige alles overweldigende ervaring die je dan nooit meer vergeten kunt, waarin alles samenkomt...?
  Ja toch, Wim, dat was jij toch ook ergens in en stukje wat je beschreef???
  Kan me vergissen als ik zoveel dingen overal lees.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste lieve Wim, doe wat je hart je in eerlijkheid aangeeft.
  Jezelf blootgeven of niet, ach weet je, Klaproos zei al iets dergelijks en ja, héb maar vertrouwen.
  Weet je, door voortdurend het kaf te vermijden loop je waarschijnlijk ook het koren mis.
  liefs, marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook ik lees hier een zielsverwant.
  Wat heb je je 'roeping' op een mooie manier invulling gegeven Wim! In mijn hoofd zou het nooit opgekomen zijn om het op deze manier aan te pakken maar het is prachtig verwoord!
  Ik wens je nog een fijne avond!
  Lieve groetjes van Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik blijf het zelf doodeng vinden om mezelf bloot te geven op mijn blog, maar wil het toch blijven doen zo af en toe. Natuurlijk wordt er misbruik van gemaakt, zo zijn sommige mensen nu eenmaal. Maar.... de andere groep, de lieverds zal ik ze maar even kort door de bocht noemen, die maken dat je het toch steeds weer wilt blijven proberen. En dat zie ik hier bij jou ook terug. Ik stel me je dan voor achter het toetsenbord, zorgvuldig woorden zoekend en neerschrijvend.... Goede zoektocht gewenst en voor nu een fijne avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk om te zien dat andere bloggers inspirerend werken. Ik had dat met je vorig postje hihi.
  Ik begrijp wel heel goed wat je daar schrijft: het is letterlijk je Zelf die jou roept. Als je 'instort' dan heeft dat meestal een goeie reden en is het geen toeval noch zwakte!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het getuigt van een grote zelfkennis om dit over jezelf (en waarschijnlijk ook AAN je zelf)te schrijven.
  Het zoeken naar harmonie in je eigen gedachten heeft jouw rust gebracht volgens mij.
  Vallen en weer "durven" opstaan getuigt van geloven in je eigen kracht en gevoel.

  @ bedankt voor je lieve reactie op mijn vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig weer Wim. Veel herkenning ook en je zin:
  "het proberen te doorgronden van de essentie van het leven. Ik heb, al sinds mijn jeugd, een enorme drang tot begrijpen, tot inzicht"
  Dat is wat me naar hier trekt, waarom ik hier graag kom. Ik heb dat ook.
  Grappig dat je het hier over numerologie hebt, ik had net iemand op mijn log die dit soort zaken allemaal onder onzin schaart.
  33 is een heel bijzonder getal! Ik heb me er een tijdje in verdiept, net als in astrologie, boeiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wim, je bent een denker en een zoeker,
  maar tegelijk iemand met een houvast.
  Zo ervaar ik het.
  "Harmonie" één van de mooiste dingen die er bestaan.
  Hoe ouder je bent, hoe meer het je deel kan worden (vind ik).
  Ik zag het ook in het leven van mijn ouders,
  vooral dan bij mijn moeder, die de laatste
  jaren van haar leven bij ons woonde.
  Dat was een geschenk.

  Ik wens je van harte dat geschenk toe.
  Dank voor je eerlijke ontboezeming.

  ria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gelezen.....hmmmm eventjes nadenken hoorvoor ik reageer.(glimlach)

  BeantwoordenVerwijderen