woensdag 27 januari 2010

Weekboek

hoofdstuk 3
-
Ik ga de trap op. De badkamer is mijn doel.
In dit jaargetijde geef ik soms de voorkeur aan een bad in plaats van de stortregen uit de douche. Terwijl het waterniveau nog stijgt, laat ik me in het dampende water glijden. Als een op mijn lijf gegoten mantel, verspreid het een weldadige warmte. De waterstroom laat de laatste eilandjes huid één voor één verdwijnen in een zee van zeepschuim. Mijn reikende voet geeft een duw tegen de kraan. Stilte. Ik sluit mijn ogen. De lamp boven me, als de zon aan de hemel, strijkt een zweem van goud over mijn oogleden. Even is het weer zomer. Het warme water bakt mijn huid. Het voelt als de hete lucht in de oven van een hoogzomerdag.
En ik verdwijn in een landschap van gedachten. Gedachten worden woorden: water, wassen, schoonmaken, zuiveren.

Iedereen probeert zijn lichaam proper te houden. De meeste mensen proberen ook hun woning, hun tuin, hun buurt enigszins netjes te houden. Maar wat met onze innerlijke geestelijke leefwereld? Af en toe is het ook nodig eens diep in zichzelf te duiken en met een innerlijk oog eens goed rond te kijken. Soms moeten er reparaties gebeuren, moet er eens goed afgestoft worden of zelfs grote schoonmaak gehouden worden. Leidingen kunnen verstopt zitten met zwarte gedachten. Negatieve overtuigingen zoals angst, wantrouwen, haat moeten verwijderd worden. Niet door ze onder de mat te vegen of diep in een lade weg te stoppen. Wel door ze vast te nemen, kritisch te bekijken en dan met de vuilnis mee te geven. Zo komt er plaats vrij om de zaden van positieve gedachten te planten. Zaadjes die mooie planten worden en vruchten dragen.

Ik hijs me uit het water, weer schoon. Een kwestie van minuten. Die andere schoonmaak duurt langer. Ik zal beginnen met vensters te openen en het zonlicht binnen te laten zodat ik zie waar het vuil zich opgehoopt heeft. En klaar staan met de bezem.

Terug beneden merk ik dat enkele van mijn katjes zich knus geïnstalleerd hebben op hun favoriete plaatsjes, toevallig ook onze zitplaatsen. En het is de tijd van hun wasbeurt. Zij ook dus. Ze wringen zich in de gekste posities om ook de moeilijk bereikbare plaatsjes schoon te likken. En hun gedachten? Daar hoeven ze niet aan te denken, ze doen gewoon waar ze goed in zijn, niets meer, niets minder.

In de keuken is vrouwlief aan het opruimen. Stof verwijderen, overbodig geworden papieren weggooien. Weinig gebruikte objecten vliegen de deur uit. Ze snoert de vuilniszak dicht. Weg ermee. Een uiterlijke schoonmaak die, zo blijkt, ook soms de gedachten zuivert.
- 

12 opmerkingen:

 1. mooi stuk, wim!

  een grote schoonmaak hebben we af en toe allemaal nodig!

  hier komt morgen de vuilkar .. :-))))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig geschreven wim,
  wat heet,
  meesterlijk,
  want inderdaad sommige dingen kunnen onze gedachtenstroom behoorlijk blokkeren,
  en dat maakt je ziek hé,


  weet je, dat jij op zo'n mooie manier verteld wat goed is, waar een dokter je een vette rekening voor geeft,,
  dank je wel wim,

  * grote bos blommekes in vaasje zet*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vind ik nou het leuke van het opruimen van spullen enzo, het ruimt vaak ook in je hoofd op, lucky Wim heeft een bad! hihihi. Meditatie plekje bij uitstek...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is... ik vind er gewoonweg de woorden niet voor, dààr moet je beslist Wim voor heten!
  Jongen, dankjewel, dit moment van schoonheid heeft me veel genot gebracht, in ziel en geest!
  En OT: als vrouwke weer aan de slag is, is ze beslist toch wat beter? Blij voor haar! En voor jou natuurlijk, nu mag je wat rusten...
  *wink, big smile*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dag Wim, de zaligheid na een dagtaak. Oredelijk en netjes. Samengeveegde woorden die een gedachtenstroom te weeg brengen. Na een tijdje worden ze gereclyceerd, die ene kan je nog gebruiken, de andere wordt overbodig. Een kat heeft negen levens en wij maar 1? dus schoon schip maken, de laatste zeepresten afspoelen en glimmend fris er weer tegen aan.
  zonnekesgroet ( zo begrijp ik uw tekst he , maar ik kan me ook vergissen?)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees je graag in stilte, - dat is ook meegaan in het reinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij is het heerlijk om in bad te gaan
  met lekkere olie en een kaars aan,
  Soms ook zelfs in het donker te baden...
  alleen maar te genieten van niets...
  stilre en nergens aan denken,
  het is moeilijk
  maar wel te leren,
  het zuivert....
  jee, wat een intieme dingen
  haal je hier uit me,
  door je schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Werkelijk genieten Wim hoe jij de dingen kan omschrijven, alsof je het zelf bent. Al lezende waan ik mij ook in dat bad. Niet schrikken hoor Wim, ik zal je niet storen, hihi. En dan... juist dan, door de rustgevende warmte van het water glijden je gedachten dieper naar binnen. En er is bij een ieder innerlijk heel wat op te ruimen, daar ben ik van overtuigd. Je er van bewust zijn is al iets heel groots, en was het maar waar dat na één uitgebreid badritueel al het overtollige met het badwater weggespoeld zou kunnen worden.

  Warme groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je schrijft zo soepel, de woorden glijden heel gemakkelijk in mijn hoofd. En alles is zo herkenbaar.
  En bovendien geeft het mij de kracht om ook met een schoonmaak in mijn hoofd te beginnen, het is nodig. De laatste tijd is er veel te veel onnodige ballast blijven liggen ...

  Groetjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wim, in jouw verhaal kan ik mij helemaal vinden.
  Jij hebt genoten van je bad, ik heb genoten van
  de manier waarop je alles zo kleurrijk vertelt.
  En wat die innerlijke grote kuis betreft, die hebben we ook af en toe nodig, iedereen trouwens.

  Fijn weekend,
  ria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goeie opkuis.
  Schept ruimte en nieuwe energie. Heerlijk. Een bad ook…

  Goei (opgeruimd) weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi logje vol levenswijsheid.
  Graag gelezen filosoof!

  BeantwoordenVerwijderen