vrijdag 24 april 2009

Mijn mentale omgeving

Eergisteren schreef ik dat ik door het 'bloggen' op een (nog) bewustere, intensere manier naar de wereld kijk. Door het gericht zijn op andere zaken, ga ik ook aan andere dingen denken. Deze andere gedachten brengen andere gevoelens met zich mee welke zich dan op hun beurt weerspiegelen in mijn fysieke lichaam. Over die 'mentale omgeving' en de invloed ervan, gaat het vandaag.

'Zware kost' denken jullie nu. Ja, toch vreemd dat juist datgene wat een mens kenmerkt, namelijk zijn denkvermogen, vaak zo moeilijk te overdenken valt. Toch scheppen we onze eigen werkelijkheid in overeenstemming met de overtuigingen, denkwijzen en verwachtingen voortkomend uit dat denkvermogen. Daarom zouden we dat zorgvuldig moeten bestuderen. Allé vooruit, concentreer jullie!

Onze eigen mentale omgeving wordt samengesteld uit zeer persoonsgebonden beelden, veronderstellingen, visies en ervaringen die we lange tijd met ons meedragen. Ze bepaalt het beeld dat wij ons vormen van onze leefwereld.
Deze eigen gemaakte denkpatronen hebben we nodig, anders lopen we verloren. Maar we moet ze regelmatig op punt stellen, aanpassen, opruimen. Anders bestaat het gevaar dat we er in 'vastlopen'.


De gedachten vormen het mentale voedsel voor het lichaam.
We weten dat de fysieke omgeving, met besmetting en gebrek aan hygiëne, ziek kan maken. Maar er is ook een mentale omgeving. En daar is eveneens een mentale hygiëne, een opkuisen en net houden van de gedachten, noodzakelijk.
Je eigen mentale wereld bestaat uit die dingen waar jijzelf aandacht aan schenkt. En het is op die door jezelf samengestelde werkelijkheid dat je reageert.


Het losbreken van vastgeroeste (verkeerde) denkpatronen is niet eenvoudig en vergt durf en doorzettingsvermogen. Maar de beloning is meer vrijheid in denken, voelen en doen. Door oude patronen en belemmerende overtuigingen los te laten, ontstaat er ruimte voor nieuwe invalshoeken.

Door negatieve overtuigingen onder ogen te zien, te benoemen en te relativeren wordt hun kracht verminderd. Het is niet de bedoeling negatieve gedachten, zoals angst, boosheid, of wrok te onderdrukken. Ze moeten worden herkend, onder ogen gezien en vervangen.
Ze stromen door ons heen, we voelen ze en dan verdwijnen ze. Als we ze tegen proberen te houden dan stapelen ze op en kunnen er echte blokkages ontstaan.

Onze leefwereld wordt gekneed tot een getrouwe kopie van onze eigen gedachten. Daarom moeten we leren negatieve gedachten of verwrongen visies te wissen en ze te vervangen. Een negatieve gedachte zal, als ze niet wordt uitgewist, dikwijls resulteren in een negatieve omstandigheid.

Allemaal gemakkelijk gezegd...
Inderdaad, ons eigen denken onder controle houden is niet eenvoudig. Maar het is niet omdat het moeilijk is dat we het niet moeten proberen. En zoals zo vaak: hoe groter de inspanning, hoe mooier het resultaat.
...

1 opmerking: