zaterdag 25 april 2009

de Kat
in de Kunst

Deze keer nr 3 in de reeks:

ANDY

WARHOL

(Pittsburgh, 6 augustus 1928 — New York, 22 februari 1987)


Warhol was een Amerikaans kunstenaar, cineast en publicist. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol één van de protagonisten van de Pop-art in de Verenigde Staten in de jaren '50 en '60 van vorige eeuw.

Warhol is vooral beroemd om zijn vlakke en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground and Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

In 1954 publiceert Andy Warhol een serie van 25 kattenportretten in boekvorm. Deze limited edition van met de hand ingekleurde prints werd uitgebracht ter gelegenheid van Kerst. Hij noemde zijn boek '25 Cats Name Sam and One Blue Pussy'. Niettegenstaande Warhol en zijn moeder reeds meer dan twintig jaren katten in huis hadden, waren deze tekeningen gebaseerd op foto's van de kattenfotograaf Walter Chandoha.

De schilderijen die Warhol maakte op basis van foto's van katten en honden, zijn heel levendig en vol persoonlijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten