woensdag 23 maart 2011

Weekboek - 30
-
Deze week maak ik even een uitstapje naar het rijk van mijn katten.
-
Niettegenstaande wij (de rechtoplopende denkende wezens) tot de ‘mensheid’ behoren, blijkt het gedrag van velen onder ons soms nauwelijks te verschillen van de leden van het kattenrijk. Ik heb eens goed nagedacht over het doen en laten van mijn viervoetige huisgenootjes.
-
Ze zijn lief voor degenen die hun voedselbakje vullen. Ze hebben het vlug door als er wat te halen valt en dat laten ze met veel gevlei merken. Of ze kijken je met zo’n smekende ogen aan dat je het gewoon niet over je hart krijgt te weigeren. De één is een echte fijnproever, de andere schrokt alles in een oogwenk naar binnen. Als ze éénmaal besef hebben van wat er aan lekkere brokjes te verkrijgen is, nemen ze nog zelden genoegen met minder.
-
Meestal blijven ze in hun vertrouwde omgeving, tenzij een innerlijke drang hen naar onbekende oorden drijft. Vooral het nachtleven blijkt een grote aantrekkingskracht op hen uit te oefenen. Nadien komen ze ontgoocheld of voldaan terug naar de veilige thuishaven. Ze houden van huiselijke warmte en nestelen zich gewoontegetrouw op hun favoriete stoel of fauteuil.
-
Ze zitten graag bij het venster om voorbijgangers aan te staren. Of ze zoeken een hoge positie om zich heer en meester te voelen of om alles onder controle te houden. Ik zie dreigende houdingen en veel geblaas als ze in elkaars territorium komen. Als ze een hulpeloos slachtoffer in hun klauwen hebben, lijken ze er wel plezier in te hebben de prooi zo lang mogelijk te sarren.
-
Als de deur van de verboden kamer onverwacht op een kier staat, dan wordt daar gretig gebruik van gemaakt om stiekem rond te neuzen. Als je hen probeert duidelijk te maken dat ze de regels overtreden hebben, kijken ze je onbegrijpend en verwonderd aan.
-
Veranderde huiselijke gewoontes veroorzaken steevast ongenoegen. Ze hebben een sterk ontwikkeld eigen willetje en gaan hun eigen gangetje, ondanks afkeurende blikken van andere huisbewoners.
-
Ze nemen uitgebreid de tijd om hun haren in de plooi te houden en om vreemde geurtjes weg te werken. Ook nagels worden bijgewerkt. Als ze in de buurt komen van soortgenoten, worden deze grondig gekeurd.
-
De meeste exemplaren zijn heel aaibaar maar voor bepaalde gevallen heb je echt wel handschoenen nodig. Er bestaan lieverdjes en bromberen, kluizenaars en globetrotters, zenuwpieten en durfals; ze zijn fijn besnaard of grof behaard (of beide tegelijk), onderdanig of dominant, fragiel of stoer.
-
Zoals je ziet, er zit nogal wat ‘kat’ in de mens...
-

7 opmerkingen:

 1. Ik probeer van Quincy een hond te maken.
  Daarom heb ik een tuigje gekocht en mag ze mee naar buiten.
  Dat ben ik sinds gisteren aan het leren.....
  Wat mensen ervan zeggen kan me mooi niets schelen, het gaat om het diertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bijzondere dieren zijn katten,
  ketten hebben personeel en honden zijn allemans vrienden hé,

  leuk beschreven wim,
  maar ohh wat zijn we blij met ze hé:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zijn erg lieve, enigszins dominante, eigenwijze, zeer slimme, manipulerende, zelf onderhoudende, zelfstandige, soms treiterende, mystereieuse, en VOORAL harige wezentjes...

  En wat zijn ze FANTASTISCH!!!
  Net wat je zegt, het lijken wel mensen ;~)
  Wat heb je dit weer heerlijk omschreven Wim, dat kan jij als geen ander!!! Geniet maar van die donderstralen van je...ze geven vaak meer liefde dan mensen, ohhhh...wat schrijf ik nu...FOEIiiii

  Fijne Lentedag Wim,
  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gelukkig niet veel mens in de kat ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie typering heb je hier gemaakt, toepasselijk op zes van onze huisgenoten, de katten dus.
  Het is lang geleden dat ik in blogland vertoefde. Ik lees dat je een moeilijke tijd achter de rug hebt. Gecondoleerd met het overlijden van je schoonmoeder.
  Ondanks alles kabbelt het leven verder.
  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. was fijn om te lezen, mooie vergelijking

  BeantwoordenVerwijderen