maandag 1 november 2010

 Harry is niet meer
-
Nog maar pas heb ik 'De Aanslag' uitgelezen en hier vorige week een bespiegeling geschreven naar aanleiding van het lezen er van of...
-
De laatste paragraaf van dat berichtje had ik, vooraleer te publiceren op deze blog, lichtjes aangepast. Mijn originele tekst ging als volgt:
-
'Nu ik opnieuw opga in het verhaal dat in mijn handen ligt, besef ik dat sommige scheppingen van de geest niet vergaan. De onderhuidse beeldenwereld van Mulisch komt via deze zonverlichte woorden weer tot leven. De scheppingen van de geest zijn beter bestand tegen de tijd dan de hand die hen neerschrijft. En misschien staat de geest zelf, los van de tijd.
-
Hierbij leek het wel of Harry Mulisch al overleden was en daarom veranderde ik zijn naam in het algemene 'schrijvers'. Nu is hij er plots toch niet meer.
De schrijver Mulisch, die unieke persoonlijkheid, is niet meer. Toch geloof ik erin dat het Zijn, dat hem een bestaan als zelfbewust individu schonk, boven de tijd staat.
Een bezoeker van de boekenbeurs, die momenteel in Antwerpen wordt gehouden, zei tijdens een nieuwsuitzending: 'dit zal hij ook wel overleven'.
Mooie woorden bij het afscheid van een groot schrijver.

8 opmerkingen:

 1. tja wim.....

  een grote schrijver schrijft zijn naam in het boek van god bij......

  gelukkig laat hij heel veel werk na,

  een lieve groet,
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het zou best kunnen, dat hij dit ook zal overleven...

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kocht een Volkskrant vanochtend en zag 9 pagina's Harry.
  Ja, dan ben je toch 'n grote hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tja een wonderlijk(=voor mij niet te begrijpen) man vond ik hem altijd.Enkele boeken heb ik wel van hem gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, een heel groot schrijver is niet meer.
  Hier bij ons op de boekenbeurs in antwerpen wordt er veel aandacht aan besteed

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog even m'n complimenten voor je scherpe blik!
  Het zal weinig mensen opgevallen zijn dat 'zo goed'? Dat was n.l. de strekking van de afbeelding.
  (ging over m'n maandag berichtje..)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik me niet vergis heeft Mulisch een verhaal geschreven waarin iemand de dood wou overwinnen door zijn laatste adem weer in zijn neusgaten te blazen. O ja, nu herinner ik me de titel vn de bundel weer: "Het mirakel!".

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het boek 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch. 'k Was erin begonnen, maar heb het weer opzij gelegd. Hij schrijft mooit, daar niet van, maar over het algemeen lees ik liever non-fictie en dan bij voorkeur christelijke boeken. Ik ben hier op je blogje terechtgekomen via via en ik vind het een heel mooi, wijs blogje. Ik zal hier regelmatig nog eens komen piepen en ik zet jou zelfs in mijn lijsjte blogs op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen