woensdag 13 oktober 2010

Weekboek - 19
-
Verplichte lectuur
-
GroteZoon heeft onlangs de lectuurlijst van school meegekregen. Daaruit moest hij een boek kiezen: te lezen en bespreken tegen de herfstvakantie.
Eerlijk, ik was verrast over de moeilijkheidsgraad van de boeken op deze lijst. Prachtige, boeiende werken, dat wel, maar toch al ‘zware kost’ voor een prille zestienjarige die (jammer genoeg) niet graag leest…
-
Om een idee te geven, zijn dit enkele titels van de lijst:
De Engelenmaker (Stefan Brys – over autisme); De helaasheid der dingen (Dimitri Verhulst – over kinderverwaarlozing, alcoholisme); Kartonnen dozen (Tom Lanoye – over ontluikende homoseksualiteit); Tirza (Arnon Grunberg – over vader-dochterrelatie en waanzin); De wereld van Sofie (Jostein Gaarder – filosofiehandboek in de vorm van een roman); De eenzaamheid van priemgetallen (Paolo Giordano – over adolescentie en eenzaamheid).
-
Verder was ik verrast om in deze lijst ook spirituele werken te vinden van Paulo Coelho (De Zahir) en Hermann Hesse (Siddharta, Narziss en Goldmund) die ik nog niet zo lang geleden zelf gelezen heb. Boeken waar je de tijd moet voor nemen. Lectuur met een diepere betekenis en levensfilosofie die voor een puberende jongen als mijn GroteZoon, nog moeilijk te doorgronden is. En hem bovendien (nog) helemaal niet aanspreekt.
Trouwens, als zestienjarige kwam ik indertijd ook niet verder dan de verplichte schoollectuur van klassiekers als ‘Kaas’ (Willem Elsschot) of ‘Het gevaar’ (Jos Vandeloo). Ook deze werken vind ik nu nog terug in de lijst van GroteZoon!
-
Deze lijst wekte mijn leeslust aardig op en ik kon dan ook de verleiding niet weerstaan er enkele uit te kiezen voor ‘eigen gebruik’. Op dit ogenblik heb ik net ‘De verloren eer van Katharina Blum’ uit, het bekende en verfilmde boek van Heinrich Böll.
Ik ben geen veel-lezer. Het gebrek aan concentratievermogen speelt me parten. Maar het openen van een boek is als een reis naar een boeiende nieuwe wereld en daar kan ik moeilijk aan weerstaan.

15 opmerkingen:

  1. Toch best veel belovend als ik zie welke variatie je zoon krijgt voorgeschoteld.
    Ai, dat van jou herken ik bij mezelf; soms lange periodes van gebrek aan concentratie. Best jammer, maar ja..forceren werkt dan bij mij toch niet.
    Welterusten Wim!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-)
    wat omschrijf je dat leuk wim,
    jawel, reis jij maar lekker door je droomboek,
    ik ben ook weer begonnen met lezen,
    en dat voelt goed, ik kon het jarenlang niet
    omdat ik niet kon onthouden wat ik gelezen had..
    maar nu blijft het hangen:-)
    heerlijk ik ben je metgezel op reis wim
    lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. prachtige boeken sommige heb ik ook gelezen.tja voor 16 jaruge jongens zijn andere dingen belangrijker.Ach zoek een boek die ook verfilmt is ...hahahah heb ik ook gedaan bij een zoon van destijds.Dat leest vel eenvoudiger hahahah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. sorry vel is natuurlijk veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, boekbesprekingen ... als ik eraan terugdenk komt het haar op m'n armen weer recht omhoog. Ik las niet echt graag. Daar is ondertussen wel grote verandering in gekomen.
    En lezen zet aan tot schrijven, dat heb ik onlangs ontdekt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er zitten echt boeiende boeken tussen hé! Hopelijk vindt hij wat interesse in één van de boeken, anders zijn boekbesprekingen best lastig om maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lezen is heerlijk
    maar als het "moet"...?
    Waar zou ik zijn
    zonder lettertjes
    die een woord
    en woorden
    die een boek maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is 'Siddharta' geen haalbare kaart? Ik las dat verhaal laatst in kinderboekversie (niet van Hesse dus) voor aan Zoonlief en ik had de idee dat hij er heel wat van opstak. Dus misschien vat je zestienjarige de diepere betekenis vast ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een boeiende lijst heeft hij.
    ik herinner me nog vaag de 20 titels van nederlandse boeken, die ik moest lezen:))

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit zijn zeker pittige boekwerkjes Wim, voer voor liefhebbers dat wel. Het is te hopen dat zoonlief de smaak te pakken krijgt. Maar ja.....het moeten is vaak het probleem. Sommige boekwerken zijn te taai of saai om er door te komen, omdat het onderwerp je interesse niet heeft. Maar als het boeit, je gegrepen wordt, olala...dan sla je de nachtrust een keertje over omdat je simpelweg niet kan stoppen...Ach, en pas zestien...dat komt nog wel denk ik.

    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn dochter heeft vorig jaar o.a. Kartonnen dozen gelezen en besproken op aanraden van klasgenoten en ze heeft het heel graag gelezen (uit nieuwsgierigheid;-). De helaasheid der dingen kwam ook al aan de beurt en Godverdomse dagen en De laatste liefde van mijn moeder. Verhulst is blijkbaar een favoriet van haar.
    Narziss en Goldmund staat ook op haar lijst, maar heeft ze nog niet gelezen. Zoiets kun je niet forceren, hé.
    Laat je ons weten welk boek het geworden is?

    P.S.: Heb jij toevallig Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle al gelezen? Zeker eens doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met die laatste zin begint het avontuur Wim. Het is een lange, indrukwekkende lijst. 'Priemgetallen .... ' is een schitterend verhaal om misschien mee te beginnen. Al met al een forse opgave.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Inderdaad al moeilijkere boeken dan vroeger..
    De wereld van sofie is wel een mooi boek :)

    Grtjs!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat mooi weergegeven Wim: 'het openen van een boek is als een reis naar een boeiende nieuwe wereld'.
    Ja, zo ervaar ik lezen ook.

    Voor je zoon sterkte gewenst met het lezen van deze zware kost!

    Fijn weekend en groet,
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vergeleken met vroeger valt dat lijstje best mee. Wij mochten nog kiezen tussen Anton Bergmans, Hylarion Thans,Hildebrand alias Nicolaas Beets, August Snieders, Anne De Vries en zo.
    Gelukkig waren er ook nog Elsschot en Multatuli - waarschijnlijk de enige twee die nu nog gelezen worden.
    In het lijstje van je zoon mochten anders W.F. Hermans en Harry Mulisch ook wel voorkomen vind ik.

    Groetjes,
    Renaat

    BeantwoordenVerwijderen