woensdag 24 juni 2009

Composities in zwart en wit
-
-
De kracht, voortkomend uit de combinatie van de twee 'kleuren' zwart en wit, heeft me altijd al weten te boeien. Eigenlijk zijn het geen kleuren: zwart is de afwezigheid van kleuren, wit is de som van alle kleuren samen.
-
-
Het éne tekent het beeld op het andere (zoals ze ook deze tekst vormen). Zonder elkaar zijn ze enkel begrippen, namen voor zien en niet zien, voor licht en donker.
-
-
Nu ik hier in het gezelschap vertoef van een aantal zwart-witte huisdieren, heb ik kansen in overvloed om de wisselwerking van deze twee kleuren gade te slaan. En om te proberen dit op beeld vast te leggen. Enkele van de resultaten zie je hier.
-
Het doet me ook denken aan 'yin en yang', symbool van de twee tegengestelde elementen van het universum. Deze elementen staan niet tégenover elkaar maar vormen een dynamisch proces: een constant overgaan van het ene in het andere. Yin (zwart) is de veroorzaker van yang (wit) en omgekeerd. Ze houden elkaar in stand.
--
Maar ik hou niet van 'zwart-wit' denken. Net zoals in 'yin en yang' is nooit iets helemaal zwart of wit. Altijd is het tegengestelde aspect aanwezig. In elke mening, gedachte of gebeurtenis zoek ik ook de 'andere kant'.
Dus als besluit van dit zwart-wit berichtje moet ik bekennen zelf eerder gekenmerkt te worden door
grijs.
-

3 opmerkingen:

 1. geweldig,
  ik hou van zwarte witte kleuren.
  als in dieren en fotós, maar verder ben ik niet zo'n zwart wit mens:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit is een logje met een diepere achtergrond?

  wat een schattige poesjes, wim!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. merciekes voor je bezoekje en je complimentje al kom ik belange nog niet in de nabijheid van mijn broertjes talent!
  deze foto's mogen er ook wezen het zijn pareltjes!

  BeantwoordenVerwijderen