woensdag 10 juni 2009

De Grote Uitdaging

-
'20% van de wereldbevolking verbruikt 80% van de reserves van onze planeet... elke dag sterven er ongeveer 5000 mensen door het drinken van vervuild water....... 1 miljard mensen beschikt over geen drinkwater... bijna 1 miljard mensen is aan het verhongeren... elk jaar verdwijnen er 13 miljoen hectaren bos... de soorten sterven duizend maal sneller uit dan aan het natuurlijke tempo... driekwart van de visgronden zijn uitgeput, verminderd of gevaarlijk aan het afnemen... de ijskap is in 40 jaar tijd 40% dunner geworden... tegen 2050 zouden er 200 miljoen klimaatvluchtelingen kunnen zijn...'
-
Is dit de achtergrond waartegen zich een grootschalige Hollywood-productie afspeelt? Een spannende science-fiction thriller? De beschrijving van de apocalyps?
Nee, schrik niet maar dit is !NU! r-e-a-l-i-t-e-i-t.
-
Deze gegevens worden vermeld in de documentaire film 'Home'
van Yann Arthus-Bertrand, die afgelopen weekend op een groot aantal TV-zenders werd uitgezonden. Anderhalf uur worden we meegenomen op reis naar onze planeet. Maar vooral zien we hoe wij haar schoonheid en het leven er op aantasten. Aan het eind van de film wordt er een opsomming gegeven van wat er allemaal mis is, maar gelukkig is er ook een optimistisch geluid te horen: er is wat aan te doen en er gebeurt wat. Nu kan het nog, maar we hebben maar 10 jaar de tijd meer om het tij te keren.
Waarop wachten we nog?
-
Overdreven? Propaganda? Sensatie? Doemdenken?
Ik denk het niet. De film is op wetenschappelijke feiten gebaseerd. Natuurlijk probeert deze film ons wakker te schudden. En om mensen wakker te schudden moet het er dramatisch uitzien. Maar zelfs al is het nog maar half zo erg als wordt voorgesteld, dan nog is het rampzalig.
-
Wat kunnen we doen?
r We kunnen ons hoofd in het zand steken en verdergaan alsof er niets aan de hand is. Dat is typisch menselijk: we zullen wel reageren als het zover is - of maatregelen nemen als het te laat is.
r We kunnen fatalistisch zijn: beschavingen komen, beschavingen verdwijnen, dat is altijd al zo geweest, nu is het onze beurt.
r We kunnen ons aanpassen aan de planeet waarop we leven, luisteren naar wat ze te 'zeggen' heeft en proberen het ecologisch evenwicht te herstellen.
Maar die aanpassing zal een grote tol eisen: in elk facet van onze samenleving zal in de eerste plaats moeten rekening gehouden worden met het effect op het milieu. Dat zal ingrijpende gevolgen hebben voor ons persoonlijk leven. En daar knelt het schoentje voor de egocentrische mens (we behoren er allemaal in meer of mindere mate toe, geef het maar toe):

Zullen we het algemeen belang - de toekomst van onze beschaving - voor ons persoonlijk belang kunnen stellen?
Dat is de grote uitdaging waar voor we staan.
-
Terwijl ik deze woorden intik, betrap ik mezelf erop te denken dat het misschien allemaal niet zo'n vaart zal lopen; het lijkt allemaal zo onwerkelijk, zo ver weg. En misschien is juist dat wel het grote gevaar.
-
De film kun je bekijken op

http://www.home-2009.com/us/index.html
of via YouTube: http://www.youtube.com/homeproject

-

3 opmerkingen:

  1. daarwordt je wel stil van hé wim dat zet je aan het denken....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat moeten we doen?
    waar moeten we mee beginnen?
    k wil nog lang van de natuur en beestjes kunnen genieten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb al wat fragementen bekeken van de film
    en daar zal ik eens tijd voor maken om dit helemaal te bekijken.
    Hopelijk brengt het wat op
    en zet het de mensen toto nadenken
    en doen ze er iets aan.
    Gr.
    P-TER

    BeantwoordenVerwijderen