dinsdag 21 april 2009

de Kat in de Kunst
Deel 2 over de liefde van kunstenaars voor de kat.

Théophile Alexandre
Steinlen

Steinlen is in 1859 in het Zwitserse Lausanne geboren. Het boek 'L'Asssomoir' (1877) van de Fransman Zola beïnvloedt hem dermate dat hij besluit om naar Parijs te vertrekken. Daar komt hij al snel in contact met andere belangrijke denkers, schrijvers en beeldend kunstenaars, zoals Henri Toulouse-Lautrec, Caran D'Arche, Paul Verlaine, Guy de Maupassant, Alphonse Daudet en Emile Zola.

Hun trefpunt is het in 1882 geopende kunstenaarscafé 'Chat Noir', dat ook druk bezocht wordt door de mondaine Parijzenaars. Steinlen tekende voor dit café een van zijn beroemdste affiches, waarop een hooghartige zwarte kat te zien is.

Katten vormen een belangrijk onderwerp in zijn werken. Waarschijnlijk heeft nooit iemand beter het wezen van de kat weergegeven dan hij.

Zijn manier van schilderen kan geplaatst worden tussen jugendstil, realisme en impressonisme.

Steinlen maakte daarnaast illustraties voor diverse bladen waaronder politiek geëngageerde kranten en tijdschriften. Bovendien illustreerde hij talloze boeken en maakte hij tientallen affiches. Steinlen wordt beschouwd als een van de grootste illustratoren van het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Het werk van Steinlen inspireerde kunstenaars als Picasso, Kollwitch en Braque.
Hij overleed op 14 december 1923 te Parijs.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten