woensdag 8 april 2009
Chinese films

komen in Vlaanderen zelden in de belangstelling. China is nog steeds een land waar we voor het merendeel negatieve berichten over te horen krijgen. Toch heeft de Chinese beschaving heel veel te bieden en bezit ze eeuwenoude waarden.

Veel Chinese films zijn een lust voor het oog. Eén daarvan is beslist ‘House of Flying Daggers’ van Zhang Yimou uit 2004.

Het is een film uit

het martial arts-genre, dus met veel door de lucht klievende zwaarden en zoevende pijlen. Het is niet de bedoeling om hier het (toch boeiende) verhaal uit de doeken te doen, maar om even oog te hebben voor de overdonderende show van beweging en kleur. Natuurlijk is dit een film vol actie, maar die is er vooral om er een visueel feest van te maken: prachtige kleuren, sterke beeldcomposities en kunstig in beeld gebrachte gevechtsscènes. Ongelooflijk esthetisch meesterschap zoals (vooral) Chinezen dat kunnen. Dit is een film die mijn drang naar ‘mooie plaatjes’ ten volle bevredigd en die dan ook een plaatsje in mijn top 100 veroverd heeft.

Mijn lievelingsscène is deze die zich afspeelt in het bamboebos!


Ook het finale gevecht in de sneeuw is van zelden geziene schoonheid.
Een verhaal dat door de prachtige beeldvorming boven de middelmaat uitstijgt (...weeral rijstpap - chinese deze keer - met een massief gouden lepeltje).
Hier moet je het doen met enkele foto's maar mocht je de inspanning doen deze film te bekijken, dan kan ik je verzekeren dat je ogen te kort zult komen.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten