zondag 12 juli 2009

Bent u bang voor vulkanen en lawines, tsunami's en cyclonen, aardbevingen en overstromingen? Blijf dan vooral in ons land. Belgen lopen volgens de Verenigde Naties het minste kans te sterven door natuurrampen. (bron: Het Nieuwsblad)
-
Als dat geen goed nieuws is.
-
We leven in een paradijsje op aarde.
-
Een rustig landje zonder ernstige moeilijkheden (tenzij iemand vindt dat BHV dat is), comfortabel, luxueus, niet te warm of te koud, niet te nat of te droog. Ziekteverzekering, sociale vangnetten, instellingen en structuren voor alles en nog wat. Veel cultuurgoed, (nog) goede economische omstandigheden. (Te) Volle winkelrekken.
-
En toch.
--
Nu al wordt geschat dat depressies de Belgische bevolking rechtstreeks 1 miljard euro per jaar kosten. De Belgische economie verliest jaarlijks 6,6 miljard euro door ziekteverzuim, waarvan ruim de helft is toe te schrijven aan depressies en psychologische problemen. De Europese Gemeenschap waarschuwt dat één op vier Europeanen met psychische problemen te maken heeft!
-
Als we het fenomeen bestuderen, zien we dat depressie met stress en onvrede te maken heeft. Dat betekent dat we dringend anders moeten gaan leven. Maar de kosten wegen niet op tegen de (economische) baten.
-
Onze westerse economische denkwijze is onderdrukkend. Iedereen moet de uitgestippelde routes volgen. Van iedereen wordt hetzelfde gedrag verwacht.
-
Neem mensen hun eigen aard af
en ze worden ziek of agressief.
-
Ze zijn slachtoffer van het maatschappelijk en economisch systeem. Als gevolg daarvan keren ze die bepaalde manier van leven en denken de rug toe.
-
Tijd voor inkeer?
-
Onze wereld verandert té snel. Onze beschaving is zichzelf aan het voorbijlopen. We zijn heel wat dingen kwijtgeraakt die we beter hadden behouden.
Misschien is het tijd om te bezinnen?
-

2 opmerkingen:

  1. tijd van bezinnen dat roepen we elk jaar weer :-)

    misschien zorgen dat we met minder luxe tevreden en gelukkig zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Perfect voor iedereen zal het wel nooit worden. Laten we dus rekening houden met de mensen die het hard hebben in deze "welvaartmaatschappij"

    BeantwoordenVerwijderen