woensdag 15 april 2009

Tijdens deze dagen ben ik weer helemaal in de ban van de kat.
Een goed ogenblik om even op zoek te gaan naar enkele beroemde (getekende) katten.


Felix the cat (°1922): één van de eerste cartoonhelden. Zowel Pat Sullivan als zijn werknemer Otto Messmer claimden Felix verzonnen te hebben. Na de dood van Sullivan maakte Messmer bekend dat Felix de Kat gebaseerd was op Charlie Chaplin.
Al snel was Felix erg populair. Felix wordt wel de eerste televisiester genoemd: Felix was het eerste imaginaire karakter dat op televisie werd uitgezonden.

Figaro (°1940): de kat van Geppetto uit de Disney film 'Pinocchio'.
De gemoedelijke Geppetto, zijn nukkige kat Figaro, de flirtende vis Cleo, krekel Jiminy Cricket, de kleurrijke schurken, en natuurlijk de schattige maar naïeve Pinocchio zelf, maken van Disney's tweede lange animatiefilm een kunstwerk om te koesteren.

Tom Poes (°1941) is een beroemd Nederlands stripfiguur en het hoofdpersonage in de gelijknamige stripverhalen van Marten Toonder. Tom Poes is een kleine, witte kat. De naam is een woordspeling op het gerecht tompoes. Aanvankelijk was Tom Poes de enige hoofdfiguur in de strip, maar in het derde album, 'In den toovertuin' verschijnt er een zekere Heer Olivier B. Bommel op het toneel die uiteindelijk samen met Tom Poes tot hoofdpersonage in de strip uitgroeide.

Sylvester (°1945): de kat die op duizenden manieren de kanarie Tweety probeert te pakken te krijgen. Tweety woont bij Granny en Sylvester is zijn vijand. De buldog Hector is zijn grootste vriend en Sylvesters grootste vijand wat voor een hilarische driehoeksverhouding zorgt.

The Cheshire Cat (°1951): De kat is één van de personnages die Alice ontmoet tijdens haar tocht door Wonderland. Lewis Carroll schreef het boek reeds in 1862. De kat werd genoemd naar Carrolls thuisland Cheshire. De tekenfilmfiguur werd bekend door de Disneyfilm uit 1951.

Azraël (°1958): de kat woont bij de tovenaar Gargamel in een bouwvallig kasteel, niet ver van het Smurfendorp. Uiteindelijk is Azraël meestal degene die de klappen moet opvangen. De smurfen en Azrael zijn ontsproten aan de verbeelding van striptekenaar Peyo.

Tom (°1965): de kat uit The Tom & Jerry Show, die meestal in stukken gehakt, overreden of opgeblazen wordt maar toch door blijft gaan. De kat (Tom) en de muis (Jerry) vormen de basis van de succesvolle series van Metro-Goldwin-Mayer die gemaakt werden als korte filmpjes voor de bioscoop, geschreven en geregisserd door William Hanna en Joseph Barbera. Tussen 1940 en 1957 werden 114 Tom en Jerry-tekenfilms geproduceerd waarna de studio werd gesloten. In 1960 gaf MGM de productie van Tom en Jerry aan Rembrandt Films in Oost-Europa. Drie jaar later keerde de productie van de 'Tom en Jerry' korte filmpjes terug naar Hollywood met Chuck Jones' Sib-Tower 12 Productions; deze series duurden tot 1967.

The Aristocats (°1970): Disneyfilm over Princess, haar kinderen Toulouse, Marie, Berlioz en haar nieuwe vriend Thomas O'Malley. Dit is eerste Disneyvideo die wij in huis haalden en waar we samen met kleine Mathieu naar keken. De avonturen van deze katten liggen ons daardoor nauw aan het hart.

Top Cat (°1961): uit de Hanna-Barbara cartoon.
Top Cat is een Amerikaanse animatieserie over de avonturen van een stel zwerfkatten aangevoerd door Top Cat alias T.C. Zij worden telkens gestoord door de wijkagent, maar weten hem om te praten .In Amerika liep deze animatieserie van
1961 tot 1962
.

Musti (°1968): De Vlaamse tekenaar Ray Goossens tekende in 1945 al het katje Musti maar het duurde tot 1968 voordat er een televisieprogramma van werd gemaakt. In enkele minuten werd er een kort verhaaltje vertelt. Samen met haar vriendjes Meneer Konijn, Mevrouw Schildpad, Egeltje en Meneer Hond beleefde zij deze avonturen.

Garfield (°1978): bekend als de luie, dikke en arrogante kat, getekend door Jim Davis. Garfield is een wereldwijd bekende strip. Momenteel staat de strip zelfs in het Guinness Book of Records als meest verspreide strip ter wereld.

Hello Kitty (°1974): het snoezige witte animatiekatje uit Japan, is een creatie van Sanrio, de bekende speelgoedfabrikant.
Er is ook een televisieprogramma met in de hoofdrol Kitty. Elke aflevering leren ze nieuwe dingen, zoals rekenen, schrijven en lezen. Hello Kitty is begonnen als anime in Japan maar is door de jaren ook populair geworden in de rest van de wereld.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten