maandag 30 maart 2009

> Boekenwurm

Hoofdstukje met favoriete boekfragmenten.

Graag geef ik jullie een gedicht van Kafavis, het heet Ithaka. Ithaka is het eiland vanwaar af Odysseus vertrekt als hij ten strijde trekt tegen Troje. Het eiland waar zijn vrouw Penelope achterblijft. Dit gedicht gaat over het onderweg zijn. Het 'onderweg zijn' wordt door veel mensen, zowel in de oudheid als heden ten dage, gezien als een inwijdingsweg. De reis naar Ithaka staat volgens mij voor de levensweg. Net als Odysseus op zijn weg kun je tijdens het leven inzichten verwerven en steeds een stapje verder komen. Je volgt de wegwijzers om je pad te vinden. Uiteindelijk bereik je dan je doel. Bereik je Ithaka, het einde van je levensweg. Want daar wilde je tenslotte komen. En als je daar dan aankomt en je bereikt hebt wat je wilde bereiken, dan weet je dat de weg het gaan waard was.


Ithaka

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, wens dat de weg dan lang mag zijn, vol avonturen, vol ervaringen.

De Cyclopen en de Laistrygonen, de woedende Poseidon behoef je niet te vrezen, hen zul je niet ontmoeten op je weg wanneer je gedachten verheven zijn, en verfijnd de emotie die je hart en lijf beroert.
De Cyclopen en de Laistrygonen, de woedende Poseidon zul je niet treffen wanneer je ze niet in eigen geest meedraagt, als je ziel ze niet voor je ogen plaatst.

Wens dat de weg dan lang mag zijn.

Dat er veel zomermorgens zullen komen waarop je, met grote vreugde en genot zult binnenvaren in onbekende havens, pleisteren in Fenicische handelssteden om daar aantrekkelijke dingen aan te schaffen van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbenhout, ook opwindende geurstoffen van alle soorten, opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt;
dat je talrijke steden in Egypte aan zult doen om veel, heel veel te leren van de wijzen.

Houd Ithaka wel altijd in gedachten. Daar aan te komen is je doel.

Maar overhaast je reis in geen geval. 't Is beter dat die vele jaren duurt, zodat je pas als oude man bij het eiland het anker uitwerpt, rijk aan wat je onderweg verwierf, zonder te hopen dat Ithaka je rijkdom schenken zal.

Ithaka gaf je de mooie reis. Was het er niet, dan was je nooit vertrokken, meer heeft het je niet te bieden.

En vind je het er wat pover, denk dan niet dat Ithaka je bedroog. Want je bent een wijze geworden, hebt intens geleefd, en dat is de betekenis van Ithaka.K.P. Kavafis
...

1 opmerking: